گفته ها و ناگفته های بازیافت پلاستیک

بازیافت پلاستیک

سرنوشت مواد پلاستیکی چه خواهد شد؟ امروز حدود سیصد میلیون تن پلاستیک در سال تولید می‌شود به ‌طوری‌ که می‌توان گفت کره زمین گرفتار اپیدمی پلاستیک شده ‌است. اما سرنوشت تمام این پلاستیک‌ها درنهایت به کجا می‌رسد؟ درواقع مقدار بسیار زیادی از این پلاستیک‌ها به مسیرهای رودخانه، اقیانوس‌ها و دریاها می‌رسند و باعث آلودگی آب‌ها می‌شوند. براساس آمارها حدود دوازده میلیون تن زباله پلاستیکی از طریق ساحل وارد آب دریا و اقیانوس می‌شود که متأسفانه تنها ده درصد از این پلاستیک‌ها توسط صنایع مختلف بازیافت می‌شود که درنتیجه‌ی آن، اثرات آلوده‌ کننده پلاستیک را می‌توانیم در همه‌جا ببینیم؛ از جنگل‌ها و اقیانوس‌ها گرفته تا کوچه و خیابان‌ها. یکی از بهترین راه‌های استفاده دوباره از محصولات پلاستیکی بازیافت آن است. بازیافت پلاستیک فواید بسیاری دارد که در این مقاله به ‌طور مفصل درمورد آن صحبت خواهیم کرد. همچنین در این مقاله تلاش شده ‌است در مورد انواع روش‌های بازیافت پلاستیک و مراحل بازیافت پلاستیک اطلاعات مفیدی به شما خوانندگان عزیز ارائه شود.

چرا مواد پلاستیکی را بازیافت می‌کنند

 بازیافت مواد پلاستیکی یکی از مهم ‌ترین فعالیت‌های صنعتی پلاستیک در هر کشوری است که به دلایل مختلف امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در ادامه به برخی از مهم ترین این دلایل خواهیم پرداخت.

  1. صرفه اقتصادی

 در فرآیند بازیافت پلاستیک محصولاتی تولید می‌شود که به‌ عنوان ماده اولیه و جایگزینی برای ماده پتروشیمی در صنعت پلاستیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. قیمت این مواد اولیه بازیافتی حدوداً نصف قیمت مواد پتروشیمی است. درنتیجه برای تولیدکنندگان محصولات پلاستیکی و فعالان صنعت پلاستیکی استفاده از مواد بازیافتی به ‌عنوان ماده اولیه  کاملاً مقرون ‌به‌ صرفه است.

  1. دلایل زیست‌ محیطی

امروزه با توجه به رشد سریع جوامع تولید زباله‌های پلاستیکی روز به‌ روز افزایش می‌یابد. در سطح جهان سالانه حدود سی و دو میلیارد تن زباله‌ی پلاستیکی تولید می‌شود که همگی عملاً تجزیه‌ ناپذیر اند. این پلاستیک‌ها می‌توانند توسط پستانداران موجود در دریا به‌ عنوان غذا بلعیده شوند و بر اثر مصرف این مواد پلاستیکی بیمار یا کشته شوند. علاوه‌ بر این مواد پلاستیکی با گذر زمان به میکرو پلاستیک‌ها تبدیل می‌شوند که آلودگی آن‌ها و ورود آن به غذای انسان بسیار می‌تواند خطرناک باشد. به‌طوری ‌که در سال دوهزار و شانزده سازمان ایمنی و سلامت مواد غذایی اروپا هشدار جدی در رابطه با به خطر افتادن سلامتی انسان بر اثر مصرف گوشت‌های حاوی میکرو پلاستیک صادر کرد. بازیافت مواد پلاستیکی یکی از بهترین راهکارها برای جلوگیری از تولید دوباره‌ی مواد پلاستیکی و همچنین عدم دفن مواد پلاستیکی تجزیه‌ ناپذیر خواهد بود.

از دیگر دلایل ضرورت بازیافت پلاستیک می‌توان به ایجاد شغل، جلوگیری از فرهنگ مصرف‌گرایی، جلوگیری از جنگل زدایی و… اشاره کرد.

ضرورت بازیافت پلاستیک
ضرورت بازیافت پلاستیک

انواع روش‌های بازیافت پلاستیک

اصولا مواد پلاستیکی را با روش‌های متفاوتی بازیافت می‌کنند. هدف از این قسمت آن است که بدانیم چگونه تولیدکنندگان می‌توانند  بهترین روش ممکن برای صنعت و تولیدی خود انتخاب کنند. درادامه انواع روش بازیافت پلاستیک را نام برده و در مورد آن‌ها صحبت خواهیم کرد. فرایند بازیافت پلاستیک می‌تواند به سه روش مختلف انجام شود: بازیافت مکانیکی، بازیافت شیمیایی و بازیافت انرژی.

بازیافت انرژی

 همان ‌طور که از نام این روش پیداست پلاستیک در این روش به انرژی تبدیل می‌شود و صنایع با تجزیه پلاستیک انرژی مورد نیاز مانند انرژی حرارتی و انرژی برق خود را دریافت می‌کند. این روش به مصرف‌کنندگان کمک می‌کند که بدون نیاز به استفاده از سوخت و هزینه پرداخت آن بتوانند نیاز انرژی خود را برطرف نماید. البته این نحوه بازیافت پلاستیک نسبت ‌به روش‌های دیگر طر‌فداران بسیار کمتری دارد.

بازیافت شیمیایی

 در این روش بازیافت پلاستیک همان‌طوری ‌که از نامش پیداست پلاستیک را با استفاده از یک کاتالیزور شیمیایی تجزیه می‌کنند و بعد دوباره به حالت پلاستیک مورد استفاده قرار می‌دهند. این روش معمولاً بیش ‌از روش بازیافت مکانیکی هزینه ‌بردار است اما محصولات باکیفیت ‌تری ارائه می‌دهد. در این روش نیازی به جدا کردن انواع مختلف پلاستیک نیست و این کار به روش شیمیایی انجام می‌شود. کیفیت پلاستیک‌های تولید شده از این روش تقریباً با پلاستیک‌های نو برابری می‌کند و به‌همین دلیل محصولات پلاستیکی تولید شده از این روش برای مواد حساس‌تر و صنایع حیاتی‌تر به کار می‌رود.

انواع روش های بازیافت
انواع روش های بازیافت

بازیافت مکانیکی

 یکی دیگر از روش‌های بازیافت مواد پلاستیکی بازیافت مکانیکی است. این روش مراحل متفاوتی دارد که در ادامه به طور مختصر درمورد هر یک از آن‌ها صحبت خواهیم کرد. روش بازیافت مکانیکی اصولاً متداول ‌ترین و پراستفاده ترین نحوه بازیافت پلاستیک هم در جهان و هم در ایران است. بنابر این به نظر میرسد بهترین روش بازیافت پلاستیک در حالت کلی همین روش باشد.

  • مرحله اول تفکیک ضایعات پلاستیک

 در مرحله اول ضایعات پلاستیکی را با توجه به نوع آن تفکیک می‌کنند. پلی اتیلن ها را با هم  پلی آمید ها را با هم و پلی پروپن ها را با هم باید بازیافت کرد. چرا که در فرایند بازیافت پلاستیک این مواد ذوب شده و دوباره مورد استفاده قرار می‌گیرند. بنابراین اگر مخلوطیی از این مواد با نقطه ذوب های متفاوت با هم ترکیب شوند، ترکیب ناهمگونی ایجاد می‌شود. به‌ طورکلی هفت نوع پلاستیک عمومی و چهار نوع پلاستیک تخصصی وجود دارد که هر یک نقطه‌ی ذوب و ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی متفاوتی با دیگری دارد. مسئله دیگری که وجود دارد عدم حضور رنگ در مواد پلاستیکی است. از آن ‌جایی ‌که  پلیمرهای رنگی دارای رنگ یکنواختی نیستند پس ‌از بازیافت رنگ تیره پیدا می‌کنند به‌همین دلیل کارخانه‌های سازنده از یک مستربج استفاده می‌کنند و به ‌این ‌ترتیب به کیسه‌های پلاستیکی مشکی رنگ با رنگ ثابت دست می‌یابند. بعد از جمع‌آوری ضایعات پلاستیکی باید آن‌ها را برحسب سختی، نرمی و حتی ماده اولیه آن جدا کرد.

بازیافت مکانیکی چیست
بازیافت مکانیکی چیست
  • مرحله دوم خرد کردن ضایعات پلاستیکی

 در این مرحله ضایعات پلاستیکی که قبلاً جدا شده بودند با کمک دستگاه‌های متفاوت نظیر دستگاه آسیاب شمشیری یا آسیاب چکشی خرد می‌شوند و به پرک های با اندازه کم‌تر از دو و نیم سانتی‌متری تبدیل می‌شوند.

  • مرحله سوم شستشوی ضایعات پلاستیکی

 در این مرحله مواد حاصل از مواد پلاستیکی آسیاب و خرد شده را شست‌و‌شو داده و تمیز می‌کنند. مرحله شست‌وشو خود شامل چندین مرحله دیگر است.

 از جمله:

  • شست‌وشو با آب سرد
  • جدا کردن مواد آسیاب شده در آب سرد براساس چگالی آن‌ها
  • شست‌و‌شوی سایشی برای از بین بردن ذراتی که به ‌سختی روی پلاستیک‌ها چسبیده‌اند
  • شست‌و‌شو با آب گرم برای موادی که چرب اند
  • آب‌گیری
  • مرحله چهارم خشک کردن

در این مرحله مواد شسته شده در مرحله قبل را خشک می‌کنند. برای خشک کردن این مواد باید از کانال‌های حرارتی استفاده کرد. نکته مهم اینجاست که وجود رطوبت در مواد پلاستیکی در مراحل بعد روی کیفیت ماده تولیدی تأثیر گذاشته و به‌همین جهت  خشک کردن ازجمله مراحل بسیار ضروری است

  • مرحله پنجم تولید گرانول

 در این مرحله با استفاده از دستگاه گرانول ساز مواد آسیابی را ذوب کرده و آن‌ها را به دانه‌های استوانه‌ای شکل ریزی تبدیل می‌کنند. به این صورت مواد آسیاب شده قبلی به شکل قطعات ریز و یکدست کوچک تبدیل می‌شوند. در صنعت به این کار تولید گرانول گویند. در مرحله بعد پلیمرهای ذوب‌شده را باید با استفاده از یک کاتر به قطعات کوچکی درآورد و درون ظرف بزرگی ریخته تا خشک شود. این روش یکی از ساده‌ترین روش‌های ممکن برای تولید گرانول است که در ایران عموماً از این روش استفاده می‌شود.

سخن آخر

در این مقاله درباره بازیافت پلاستیک، مراحل بازیافت پلاستیک، روش‌های مختلف والبته بهترین روش بازیافت پلاستیک صحبت کردیم. شرکت پارس پارت وین تولید کننده انواع بشکه و ظروف پلاستیکی با کیفیت و مقاوم ازجمله کارخانه‌های بسیار معتبر در زمینه تولید محصولات پلاستیکی است. شما عزیزان می‌توانید برای دریافت مشاوره و یا خرید محصول به سایت ما مراجعه کنید و یا با مشاورین ما در تماس باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *