بشکه فلزی یا پلاستیکی؟ کدام یک بهتر است؟

بشکه فلزی

بشکه فلزی یا پلاستیکی؟ مسأله این است. این سؤالی است که ذهن خیلی از صاحبان صنایع را به خود مشغول کرده است. در این محتوا می‌خواهیم مقایسه‌ای انجام دهیم بین بشکه فلزی و بشکه پلاستیکی. تاریخچه آن‌ها را بررسی کنیم و ببینیم هرکدام برای چه کاری مناسب هستند. کدام‌یک بهره‌وری بیش‌تری برای صاحبان صنایع به ارمغان می‌آورند؟ در این محتوا می‌خواهیم این رقابت تنگاتنگ را مشاهده و آنالیز کنیم و ببینیم بشکه پلاستیکی یا فلزی کدام‌یک برای چه کاری مناسب هستند؟

تاریخچه بشکه؛ از کجا به بشکه فلزی و پلاستیکی رسیدیم؟

بشر از گذشته از بشکه‌های چوبی به‌عنوان یخچال، ظرف تخمیر، نمک‌سود کردن گوشت و ماهی، اندازه‌گیری، نگه‌داری مایعات و انواع روغن، حمل‌ونقل و ذخیره غلات و پودرها استفاده می‌کرده است. این بشکه‌ها در هر منطقه با انواع چوبی که در دسترس بود ساخته می‌شدند. در قرن نوزدهم با تبدیل حلقه‌های چوبی به حلقه‌های فلزی، بشکه‌های چوبی بهبود پیدا کردند. اما در قرن بیستم دیگر این بشکه‌ها پاسخگوی نیاز روزافزون صنایع به بشکه نبودند.

بشکه چوبی
بشکه چوبی

بشکه فیبری

در ابتدای قرن بیستم دو نوع دیگر از بشکه‌ها ظهور کردند. یکی از این بشکه‌ها بشکه‌های فیبری بودند. بشکه‌های فیبری ظاهری شبیه به مقوای ضخیم دارند. احتمالا این بشکه‌ها را در فروشگاه‌ها یا عطاری‌ها برای عرضه غلات، پودرها و یا گیاهان دارویی دیده باشید.

بشکه‌های فیبری امنیت کافی برای جابه‌جایی مایعات و مواد خطرناک را ندارند. این بشکه‌ها برای ذخیره و جابه‌جایی پودرها و غلات و مواردی شبیه به این مناسب هستند. این بشکه‌ها سبک بوده و هزینه نسبتا پایینی دارند و نسبت به انواع دیگر بشکه بسیار مقرون‌به‌صرفه هستند.

بشکه فلزی

نیاز روزافزون به بشکه‌هایی که بتوانند مواد غذایی، نفتی، محصولات شیمیایی، دارویی و بهداشتی را حمل کنند باعث شد نوع جدیدی از بشکه با ورقه‌های فلزی تولید شود. بشکه‌های فلزی نسبت به بشکه‌های چوبی و فیبری استحکام بسیار بیشتری داشتند. هزینه ساخت یک بشکه فلزی کم‌تر بود. در واقع نیروی کار کم‌تری برای ساخت یک بشکه فلزی نسبت به یک بشکه چوبی مورد نیاز است. انواع مختلف بشکه فلزی تقریبا هر نوع ماده‌ای را می‌توانند ذخیره و حمل‌ونقل کنند. بشکه‌های فلزی یکپارچگی بیش‌تری دارند این در حالی است که خلل و فرج در جداره داخلی بشکه می‌تواند محیط مناسبی برای رشد انواع قارچ‌ها باشد.

بشکه های فلزی عموماً نسبت به اشعه خورشید مقاوم اند. ضد آتش‌اند و در برابر تغییراتی مثل تغییر درجه حرارت، تغییر رطوبت و تغییر فشار بسیار مقاوم اند. از بشکه‌های فلزی می‌توان برای حمل و نگه داری مواد آتش‌زا استفاده کرد. آمارها نشان می دهند سالانه حدود ۵۰ میلیون تن مواد، با بشکه های فلزی منتقل میشوند.

این نوع ظروف معمولا کمی سنگین اند و حمل و نقل آن‌ها خیلی راحت نیست.

اغلب این بشکه ها را با نام بشکه های گالوانیزه هم معرفی میکنند. چرا که عموما در ساخت بشکه های فلزی از ورق های گالوانیزه استفاده می شود.

بشکه پلاستیکی

بشکه فلزی آخرین دستاورد بشر در زمینه ظروف بسته‌بندی حجیم نبود. در اواخر دهه شصت میلادی اکتشافات و اختراعات جدید در زمینه مشتقات نفتی زمینه را برای نوع جدیدی از بشکه‌ها باز کردند. بشکه‌هایی که باز هم پاسخ‌گوی نیازهای وسیع‌تری باشند. این بشکه‌های جدید با نام بشکه پلاستیکی یا پلی اتیلن شناخته می‌شوند.

پلی اتیلن با تراکم مولکولی بالا (HDPE) ماده‌ای است که بشکه‌های پلاستیکی از آن ساخته می‌شوند. در واقع پلی اتیلن ماده‌ای است که ساخت بشکه پلاستیکی را ممکن ساخت.

پلی اتیلن با تراکم مولکولی بالا برای ساخت بشکه ماده‌ای ایده‌آل است. این ماده در برابر اسیدیته یا همان PH بالا یا پایین در مواد غذایی مقاوم است. بعضی از مواد غذایی دارای اسیدیته بالا می‌توانند در بلندمدت حتی فولاد را خورده و از آن عبور کنند. پلی اتیلن برخلاف ورقه‌های فولاد و استیل که بشکه فلزی از آن ساخته می‌شود زنگ نمی‌زند.

 

معرفی پارت پارس وین

بشکه پلاستیکی از طریق قالب‌گیری دمشی تولید می‌شود. این فرایند اجازه می‌دهد تا بشکه بدون هیچگونه درز یا محل اتصال تولید شود. این درزها در انواع دیگر بشکه می‌توانند محل رشد قارچ‌ها و باکتری‌ها شوند. در مقابل بشکه فلزی به‌خاطر نحوه ساخت آن که با جوش دادن ورقه‌های فلزی است لاجرم تا اندازه‌ای دارای درزهایی است که همین درزها زمینه آلودگی یا زنگ‌زدگی آن را فراهم می‌کنند.

از نظر وزن بشکه پلاستیکی کم‌تر از نصف یک بشکه فلزی وزن دارد. در ترانزیت داخلی یا خارجی کالا وزن نهایی محموله یا بسته‌بندی بسیار مهم است و تفاوت وزن اندک در مقیاس بالا می‌تواند تأثیر زیادی داشته باشد. در این‌جا بشکه پلاستیکی مزیت خود را نشان می‌دهد. یک بشکه پلاستیکی خالی به راحتی توسط یک نیروی انسانی قابل جابه‌جایی است در حالی‌که حمل‌ونقل بشکه فلزی معمولا نیاز به ماشین آلات دارد.

مقایسه بشکه فلزی و پلاستیکی

امروزه در دنیای صنعتی از هر دوی این بشکه‌ها استفاده می‌شود. در ایران نیز مواد اولیه هر دو نوع بشکه در داخل کشور تولید می‌شود. بنابراین در این قسمت نقاط قوت این بشکه‌ها را مقایسه خواهیم کرد. بشکه فلزی یا پلاستیکی؛ هرکدام برای چه کاری مناسب‌تر هستند؟

وزن

بشکه پلی اتیلن وزن پایین‌تری نسبت به بشکه فلزی دارد. همان‌طور که پیش از این گفتیم این فاکتور مهمی در ترانزیت داخلی و خارجی کالا است چرا که تفاوت وزنی حتی اندک در تعداد بالا تأثیر زیادی در وزن نهایی محموله و هزینه‌ها خواهد داشت. نکته مهم دیگر امکان جابه‌جایی بشکه پلی اتیلن خالی توسط نیروی انسانی آنهم به راحتی است. در حالی‌که بشکه فلزی وزن زیادی دارد و جابه‌جایی آن نیازمند ماشین‌آلات مخصوص است.

قیمت

خرید یک بشکه پلاستیکی هزینه پایین‌تری نسبت به بشکه فلزی دارد. قیمت یک بشکه پلاستیکی تقریبا نصف یک بشکه فلزی است. تفاوت قیمت اندک در تیراژ بالا تأثیر زیادی در هزینه‌های دپو و حمل‌ونقل کالا خواهد گذاشت. بنابراین قیمت تمام شده‌ی بسته‌بندی فاکتور بسیار مهمی در بسته‌بندی و حمل‌ونقل در صنایع مختلف خواهد بود.

 

قیمت بشکه مکعبی

ماندگاری و مقاومت در برابر ضربه

بشکه‌های فلزی و پلاستیکی هر دو نسبت به بشکه‌های دیگر مقاوم‌تر هستند و برای ذخیره و جابه‌جایی مواد سنگین مناسب‌اند. یکی از موارد تفاوت بشکه فلزی با پلاستیکی این است که بشکه‌های فلزی نسبتا مقاومت بیش‌تری در برابر ضربه دارند و از نظر تحمل وزن ماندگاری بیش‌تری دارند. بنابراین برای ذخیره محصولات با چگالی بسیار بالا احتمالا بشکه فلزی مقاومت بیش‌تری دارند.

در مقابل بشکه پلاستیکی خاصیت ارتجاع‌پذیری دارد ویژگی که بشکه فلزی فاقد آن است.

ذخیره و حمل‌ونقل مواد خورنده یا خطرناک

بشکه فلزی برخلاف به‌طور کامل در برابر مواد خورنده مقاوم نیستند. یکی از موارد تفاوت بشکه پلاستیکی با فلزی این است که بشکه پلاستیکی در مقابل مواد خورنده مقاومت بسیار عالی دارد.

در مقابل برای ذخیره مواد آتش‌زا و خطرناک استفاده از بشکه فلزی مناسب‌تر است چرا که در مقابل ضربه نسبت به بشکه پلاستیکی مقاوم‌تر هستند. برخی مقررات در برخی نقاط جهان استفاده از بشکه فلزی برای ذخیره موادی مانند نفت را الزامی می‌کند.

ذخیره و حمل‌ونقل مواد غذایی

هر دو بشکه فلزی و بشکه پلاستیکی انواع فودگرید و مخصوص ذخیره مواد غذایی دارند که مورد تأیید UN هستند. با این‌حال بشکه پلاستیکی برای نگهداری مواد غذایی گزینه بسیار مناسب‌تری است چرا که طعم و عطر مواد غذایی را حفظ می‌کند. این در حالی است که آب و سایر مایعات حاوی مقادیری از مولکول‌های کلر و اکسیژن هستند که باعث خوردگی فولاد و مخلوط شدن آن با مایع می‌شود. هم‌چنین مواد غذایی دارای اسیدیته بالا می‌توانند باعث خوردگی فلز شوند در حالی‌که این اتفاق در بشکه پلاستیکی رخ نمی‌دهد.

 

معرفی بشکه مکعبی

حمل‌ونقل مایعات

حمل‌ونقل و ذخیره مایعات نیاز به بشکه‌ای دارد که به بهترین شکل از بروز نشتی جلوگیری کند. هر دو بشکه فلزی و پلاستیکی در انواع دهانه بسته و دهانه باز تولید می‌شوند. انواع دهانه بسته برای حمل‌ونقل مایعات مناسب‌تر هستند و احتمال نشتی بسیار کم‌تری دارند.

ویژگی مهم دیگری که برای ذخیره و حمل‌ونقل مایعات باید مدنظر باشد مقاومت بشکه در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید یا UV است. هر دو بشکه فلزی و پلی اتیلن در مقابل اشعه UV خورشید مقاوم هستند. بشکه فلزی به‌خاطر طبیعت جنس فلز نور و گرمای بیش‌تری از خورشید جذب می‌کند که این یک مزیت برای بشکه پلاستیکی محسوب می‌شود.

نکته سوم در ذخیره مایعات عدم وجود منافذ و درزها در جداره داخلی بشکه است. بشکه‌های فلزی از آن‌جا که از جوش داده‌شدنِ ورقه‌های فلزی ساخته می‌شوند دارای منافذ و درزهایی هستند که می‌تواند محیطی برای رشد قارچ‌ها، باکتری‌ها و جلبک‌ها باشد. بشکه پلاستیکی از آن‌جا که بصورت یکپارچه تولید می‌شود هیچ درز و منفذی ندارد و از این‌جهت بسیار ایده‌آل است.

هم‌چنین بشکه پلاستیکی احتمال زنگ زدگی ندارد. در بشکه‌های فلزی نیز برای جلوگیری از زنگ‌زدگی از مقدار بیش‌تری فلز نیکل در آلیاژ ورقه‌های فولادی استفاده می‌شود. اما هرچقدر هم نیکل بیش‌تری استفاده شود صددرصد از وقوع زنگ زدگی جلوگیری نمی‌کند.

نصب و دپو

بشکه‌های فلزی باید جایی نصب شوند که در تماس با رطوبت نباشند چرا که احتمال زنگ‌زدگی در آن‌ها وجود دارد در حالیکه بشکه پلاستیکی این محدودیت را ندارد.

شرکت پارت‌پارس‌وین بشکه‌ مکعبی را در ایران معرفی، ثبت اختراع و تولید کرده است. این بشکه‌ها حجم کم‌تری را نسبت به گنجایش وزنی که دارند اشغال می‌کنند. به‌عبارتی تعداد بیشتری از این بشکه‌ها نسبت به بشکه استوانه‌ای روی یک پالت جای می‌گیرد. علاوه بر این هنگام دپو یا داخل کانتینر تعداد ردیف‌های بیش‌تری از این بشکه‌ها را می‌توان روی هم چید که در صرفه‌جویی در فضا و هزینه‌های حمل‌ونقل تاثیر زیادی می‌گذارد.

در جدول زیر مقایسه بشکه فلزی و پلاستیکی را در فاکتورهای مختلف را می‌توانید مشاهده کنید.

 

بشکه فلزی

بشکه پلاستیکی (پلی اتیلن)
مقاومت بیش‌تر در برابر ضربهþ

 

ارتجاع‌پذیری بیش‌تر مقابل ضربه

 þ
مقاومت در برابر خوردگی 

þ

مقاومت در برابر زنگ‌زدگی

 

þ

عدم تغییر عطر و طعم محتویات

 

þ

وزن پایین‌تر

 þ
قیمت پایین‌تر 

þ

تنوع بشکه‌های فلزی و پلاستیکی

هر دو بشکه فلزی و پلاستیکی با توجه به نیاز کاربران و صنایع مختلف به اشکال مختلفی تولید می‌شوند. بشکه‌های دهانه بسته که به آن‌ها بشکه دودهانه و یا ال‌رینگ هم گفته می‌شود برای جابه‌جایی مایعات بسیار مناسب هستند چرا که احتمال نشتی را بسیار کاهش می‌دهند.

مواد جامد یا نیمه مایع می‌توانند در بشکه‌های دهانه باز فلزی یا پلاستیکی بسته‌بندی شوند. بشکه‌های دهانه باز دارای کمربند فلزی هستند که با آن محکم می‌شوند.

 بشکه فلزی دهانه بسته
از سمت راست به ترتیب: بشکه پلاستیکی دهانه بسته، بشکه پلاستیکی دهانه باز، بشکه فلزی دهانه باز، بشکه فلزی دهانه بسته

به‌طور کلی تنوع محصولات در بشکه‌های پلاستیکی بالاتر است. یکی از دلایل تولید بشکه پلاستیکی به‌شکل استوانه‌ای امکان حمل آن با همان ابزار‌آلاتی است که بشکه فلزی با آن جابه‌جا می‌شود.

پارت‌پارس‌وین در اقدامی خلاقانه بشکه‌های پلاستیکی را به‌صورت مکعبی ثبت اختراع و تولید کرده است که با همان قیمت بشکه استوانه‌ای هم به فروش می‌رسد. تعداد بیش‌تری از این بشکه‌ها بر روی یک پالت یا در یک کانتینر جای می‌گیرد و در نتیجه در منابع صرفه‌جویی به عمل می‌آید. هم‌چنین ردیف‌های بیش‌تری از این بشکه‌ها روی هم قرار می‌گیرند.

بشکه پلاستیکی مکعبی پارت پارس وین
بشکه پلاستیکی مکعبی پارت پارس وین

پارت پارس وین هم‌چنین آماده است بشکه مورد نیاز شما را با قالب اختصاصی و لوگوی شرکت‌تان برای شما تولید کند.

سرعت تولید

در بعضی از صنایع مثل تولید کلر صاحبان صنایع نیاز دارند تیراژ بالایی از بشکه در زمان کوتاهی تولید شود.

بشکه پلاستیکی را می‌توان در تیراژ و سرعت بالا تولید کرد. کارخانه پارت‌پارس‌وین ظرفیت تولید 3000 بشکه پلاستیکی تنها در 48 ساعت را دارد.

پالت بشکه فلزی، چوبی و پلاستیکی

پالت بشکه یکی از کاربردی ترین وسایل برای حمل ونقل و نگهداری و چیدمان انواع بشکه است. این پالت‌ها عموماً در سطح نسبتاً بالایی از مقاومت تولید می شوند.

معمولا پالت‌های بشکه را به صورتی می سازند که بتوان آن ها را روی همدیگر به صورت چند طبقه قرار داد و از محیط انبار به بهترین شکل استفاده کرد.

پالت‌ها در جنس چوب، پلاستیک و فلزی ساخته می‌شوند. در این میان پالت چوبی از همه ارزان‌تر است و البته عمر کوتاه‌تری هم دارد. پالت چوبی بعد از خراب شدن می‌تواند به‌عنوان خمیر کاغذ و یا برای تقویت خاک مورد استفاده قرار بگیرد.

پالت فلزی برای بشکه‌های فلزی و معمولا به‌صورت افقی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پالت‌ها استحکام بالایی دارند. احتمال زنگ زدگی در این نوع پالت‌ها وجود دارد.

پالت پلاستیکی که با پلاستیک فشرده ساخته می‌شود نیز مقاومت بسیار بالایی دارد. این پالت‌ها مشکل زنگ زدن در پالت فلزی را ندارند. هم‌چنین با مشکل خورده شدن توسط حشرات که پالت‌های چوبی را تهدید می‌کند مواجه نیستند.

پالت های بشکه های فلزی در دو شکل افقی و عمودی و در اندازه ها و طرح های متفاوت تولید و عرضه می‌شوند.

ازآن جا که بشکه ها در پالت های افقی به صورت افقی قرار می‌گیرند می توان روی آن ها انواع شیرآلات را تعبیه کرد. این ویژگی باعث می‌شود راحت‌تر بتوان بشکه‌ها را پر و تخلیه کرد. اگر بشکه ها برروی پالت های عمودی قرار بگیرند برای پر و خالی کردن مستقیم آن می توان از پمپ استفاده کرد.

جمع‌بندی

در این مقاله ویژگی‌های بشکه فلزی و بشکه پلاستیکی (پلی اتیلن) را بررسی کردیم. گفتیم این دو نوع بشکه امروزه بیش‌ترین کاربرد را در صنایع مختلف دارند. در این میان هرکدام از این دو بشکه مزایا و معایبی دارند که بررسی کردیم.

در صورتی که برای ذخیره و ترانزیت کالای خود نیاز به بشکه پلاستیکی دارید با ما تماس بگیرید. متخصصین پارت پارس وین آماده ارائه مشاوره و انواع بشکه پلاستیکی در حجم‌ های مختلف هستند.

برای ارتباط با ما از طریق شماره زیر تماس بگیرید.

02135000123

پارت پارس وین تولید کننده بشکه پلی اتیلن
پارت پارس وین تولید کننده بشکه پلی اتیلن

سوالات متداول

کدامیک از بشکه‌های فلزی یا پلاستیکی برای نگهداری مایعات و موادغذایی مناسب‌ هستند؟

هر دو بشکه دارای نشان فودگرید هستند اما برای نگهداری مایعات و موادغذایی بهتر است از بشکه‌های پلاستیکی استفاده کنید چون این نوع بشکه‌ها از جنس پلی اتیلن بوده، دارای منافذ نیستند و احتمال زنگ‌زدگی و رشد جلبک نیز در آنها وجود ندارد.

امکان سفارش بشکه با اندازه اختصاصی در پارت پارس وین وجود دارد؟

بله، می‌توانید بشکه در سایز دلخواه با ویژگی‌هایی چون ضخامت مورد نیاز در کف، دیواره و درب محصول سفارش دهید.

برای جلوگیری از زنگ زدگی بشکه‌های فلزی چکار کنیم؟

حتما در فضاهای خشک و مسقف نگهداری شوند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *