بشکهها در طول تاریخ نقش مهمی را در زندگی ما ایفا کردهاند. این ظروف بزرگ از قدیم برای ذخیره و جابهجایی حبوبات، غلات، انواع روغن و انواع پودرهای خوراکی و غیرخوراکی مثل باروت، نمکسود کردن گوشت و ماهی، تخمیر بعضی مواد غذایی، ذخیره آب باران، اندازهگیری و مصارف بسیار متنوع دیگر مورد استفاده قرار میگرفتهاند. شاید بشکهها در زندگی مدرن امروزی کمتر از قبل دیده شوند اما در واقع زندگی امروزه ما بیشازپیش به آنها وابسته است. امروزه بشکهها چرخدنده مهم صنایع بزرگاند که بدون آنها ماشین بزرگ صنعت از کار میایستد. امروزه از انواع بشکه صنعتی برای ذخیره و حملونقل مواد اولیه و محصولات غذایی، آرایشی و بهداشتی، شیمیایی و دارویی استفاده میشود.
اگر تمایل دارید بدانید داستان بشکه چیست و با تاریخچه تحول بشکهها در طول تاریخ آشنا شوید مقاله ای که با عنوان «داستان بشکه چیست؟ از بشکه چوبی تا بشکه پلی اتیلن» برای شما آماده کردهایم را مطالعه کنید
در گذشته انواع محدودی از بشکه وجود داشت که به اشکال مختلف از چوب ساخته میشدند. اما امروزه با توجه به پیشرفت دانش و تکنولوژی و گسترش و تنوع نیازهای صنایع مختلف انواع بشکه نیز هرکدام مطابق نیاز خاصی تولید و عرضه میشوند.
در این مقاله از پارت پارس وین میخواهیم انواع بشکه را معرفی کنیم و ببینیم برای هر نیاز چه نوع بشکه باید مورد استفاده قرار بگیرد. پس برای مقایسه انواع بشکه صنعتی تا پایان با ما همراه باشید.
انواع بشکه
تقریبا از اوایل قرن نوزدهم بشکههای چوبی جای خود را به بشکههای فلزی، فیبری و پلاستیکی دادند. هرکدام از این بشکهها نیز بهصورت درباز و دربسته برای مصارف مختلف تولید میشوند. همچنین بشکهها در سایزهای مختلفی تولید میشوند. یکی دیگر از تفاوتهای بشکهها نوع جداره آنها برای نگهداری مواد غذایی، اسیدی، سمی یا شیمیایی است.
در ادامه این انواع بشکه را مورد بررسی قرار میدهیم.
بشکه های فیبری
بشکههای فیبری از حدوداً اوایل قرن بیست وارد بازار شد. از این بشکه ها برای حمل ونقل و نگهداری مواد معمولی که خطرناک یا خورنده نباشند و نیاز به مراقبت های ویژه ای نداشته باشند، استفاده می شود. این بشکهها نسبت به بشکه های چوبی قدیمی سبک ترند و طبق استانداردهای روز تهیه می شوند.
موادی که برای ساخت این نوع بشکه استفاده می شود بسیار سبک است و به همین دلیل حمل و نقل را راحت تر میکند. همچنین از انواع بشکه ها ارزانتر و مقرونبهصرفهتر است.
یکی از بزرگترین عیوب بشکههای فیبری آن است که کنترل و جابجاییشان ممکن است با مشکل مواجه شود. هرگز نباید از بشکه های فیبری برای نگه داری مواد آتشزا و نفتی استفاده شود.
این بشکهها را در سوپرمارکتها و یا عطاریها برای ارائه غلات، پودرها یا گیاهان دارویی به وفور میتوان دید.
بشکه های فلزی
بشکه های فلزی یکی دیگر از معروف ترین انواع بشکه می باشد که با نام بشکه های گالوانیزه نیز شناخته میشوند. بشکه های فلزی از جنس ورق های گالوانیزه، فولاد و … ساخته و وارد بازار میگردند.
معمولاً برای جلوگیری از خوردگی و زنگزدگی بشکههای فلزی از موادی مانند کروم استفاده میشود؛ اما هر چقدر هم که استفاده از این ماده زیاد باشد باز هم ممکن است بشکه های فلزی دچار زنگزدگی یا خوردگی شوند.
از بشکه های فلزی برای حمل و نگهداری بسیاری مواد از جمله مواد نفتی، شیمیایی، روغن موتور و … در صنعت استفاده می شود.
یکی از مهم ترین کاربردهای بشکه های فلزی حمل و نگهداری مواد آتشزا است. ازآنجا که این نوع بشکهها ضریب اطمینان بالایی برای پایداری در برابر اشعه ماوراءبنفش دارند و همچنین ضد آتش هستند، گزینه بسیار مناسبی برای نگهداری مواد خطرناک و آتش زا به شمار می روند.
بشکه های فلزی همچنین در برابر تغییراتی مثل تغییر در رطوبت، فشار و درجه هوا نیز بسیار مقاوم اند.
بشکه پلی اتیلن چیست؟
بشکههای آبی رنگ را احتمالا در همهجا دیدهاید! امروزه این بشکهها بهصورت دستهدوم برای کاربردهای مختلف استفاده میشوند. به این بشکهها بشکه پلی اتیلن میگویند. اما بشکه پلی اتیلن چیست؟ بشکههای پلاستیکی یا پلی اتیلن از بشکههای فلزی و فیبری جدیدترند. در اواخر دهه 60 میلادی این بشکهها معرفی شدند. بشکه پلاستیکی از پلی اتیلن سنگین (HDPE) یا بهعبارت دیگر از پلی اتیلن با وزن مولکولی بالا تولید میشود. پلی اتیلن نوعی پلیمر است. این مواد در برابر گرما قابل ارتجاع هستند و بسیار مقاوم اند. همچنین قابل بازیافتند و به محیط زیست آسیب نمی زنند.
پلی اتیلن برای ساخت بشکه مادهای فوقالعادهای است. پلی اتیلن در برابر مواد دارای اسیدیته بالا یا پایین مقاوم است. اسیدیته مواد یا محصولات غذایی میتواند کم یا زیاد باشد. بعضی مواد غذایی اسیدی قابلیت خورندگی دارند و حتی میتوانند فولاد را تجزیه کنند. مثلا سس گوجهفرنگی میتواند یک فویل آلمینیومی را بعد از گذشت مدتی از بین ببرد و از درون آن نفوذ کند.
پلی اتیلن با تراکم پایین (LDPE) در ابتدا بهعنوان یک لایه یا آستر در بشکه فولادی برای جلوگیری از خوردگی فولاد توسط مواد اسیدی استفاده میشد. اما استفاده از پلی اتیلن با تراکم بالا (HDPE) این امکان را فراهم کرد که کل بشکه از پلی اتیلن ساخته شود.
از انواع بشکه پلی اتیلن برای ذخیره و جابهجایی تقریبا همه مواد میتوان استفاده کرد که شامل مواد دارویی، بهداشتی، پتروشیمی، غذایی و شویندهها میشود.
خصوصیات بشکه های فلزی و پلاستیکی
درادامه به اختصار به مزایای هر یک از بشکههای فلزی و پلاستیکی میپردازیم:
1. ویژگی انواع بشکه فلزی
- در برابر اشعه ماوراء بنفش مقاوم اند
- ظاهر زیبایی برای تبلیغ و برندسازی دارند
- می توان لوگوی شرکت را روی بدنه آن چاپ کرد
- مواد آتش زا را ایمن نگه می دارد
- قابل بازیافتند
- بسیار مستحکم اند و در برابر رطوبت حرارت و فشار مقاوم هستند
2. ویژگی های انواع بشکه پلاستیکی
- در برابر زنگزدگی و خوردگی مقاوم اند
- در برابر رطوبت کاملا مقاوم هستند
- قابل بازیافتند و میتوان از آنها استفاده مجدد کرد
- می توان لوگوی شرکت را روی بدنه آن چاپ کرد
- هم در فضای بسته و هم باز مورد استفاده قرار می گیرند
- بسیار سبک هستند
- بسیار ارزاناند
- در برابر ضربه و فشار مقاوم اند
- نسبت به سایر جنس ها منعطف ترند
- می توان از آن ها برای حمل ونقل مواد غذایی نیز استفاده کرد
مقایسه بشکه پلاستیکی یا فلزی در یک نگاه
در ترانزیت کالا در حجم بالا وزن و قیمت بستهبندی اهمیت بسیاری دارد. تفاوت وزنی یا قیمتی اندک در تعداد بالا میتواند تأثیر بسیار زیادی در هزینه حملونقل یا ذخیرهی محصولات داشته باشد. یک بشکه پلاستیکی معمولا کمتر از نصف یک بشکه فلزی قیمت دارد که این مزیت بسیار مهمی برای بشکه پلاستیکی است. علاوه بر این یک بشکه پلاستیکی وزنی کمتر از نصف یک بشکه فلزی دارد. جابهجایی بشکه فلزی خالی معمولا با نیروی انسانی ممکن نیست و نیاز به ماشینآلات مخصوص دارد در حالیکه بشکه پلاستیکی به راحتی توسط نیروی انسانی قابل حمل است. بهعلاوه این اضافه وزن بشکه فلزی در یک کانتینر محصول اضافه وزن قابل توجهی خواهد بود.
بشکه پلاستیکی حالت ارتجاعی دارد در حالیکه بشکه فلزی این خاصیت را ندارد.
بشکه پلاستیکی در برابر مواد خورنده و زنگ زدگی مصونیت کامل دارد. بشکههای فلزی برای مقاومت در برابر مواد خورنده نیاز به یک لایه داخلی دارند. بشکههای فلزی بهطور کامل در مقابل زنگ زدگی مقاوم نیستند.
بشکه پلاستیکی دارای درز و محل اتصال نیست و بدنهای یکپارچه دارد در حالی که بشکه فلزی بهخاطر اینکه از اتصال ورقههای فلزی ایجاد شده است لاجرم دارای درز و محل اتصال است. این درزها و محل اتصالات میتواند جای مناسبی برای رشد جلبکها فراهم کند.
بشکه پلاستیکی و فلزی هر دو در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید مقاوم هستند. در این میان بشکه فلزی بهخاطر طبیعت جنس فلز نور و گرمای بیشتری را به خود جذب میکند.
بشکه دهانه باز و دهانه بسته
بشکههای فلزی و پلاستیکی هردو در مدلهای دهانه باز open top و دهانه بسته closed top ارائه میشوند. بشکههای دهانه بسته که به آنها بشکه دو دهانه هم گفته میشود برای حمل مایعات امنیت بیشتری دارند و احتمال نشتی را به صفر میرسانند. این قابلیت هنگام جابهجایی مایعات خطرناک اهمیت پیدا میکند.
1.بشکه صنعتی دهانه باز
این نوع بشکه را میتوان برای بسته بندی محصولاتی به کار برد که امکان بیرون ریختن آنها از بشکه کم است و یا در صورتی که از بشکه به بیرون تراوش کنند، برای محیط زیست خطری به دنبال ندارند. بشکههای دهانه باز برای جابهجایی غلات، پودرها و محصولات جامد مناسب هستند. این بشکهها دارای یک درب قابل جابجایی است. قابلیت جابجا شدن درب این بشکه باعث راحت تر شدن پر و خالی شدن آن می شود.
2.بشکه صنعتی دهانه بسته
در انواع بشکه صنعتی دهانه بسته، اگر بشکه را از مواد مورد نظر پُر کنید و دَر آن را ببندید، هیچ ماده ای از آن خارج نمی شود و امنیت محصول شما در حین جابجایی کاملا تضمین شده است.
بشکه پلاستیکی دهانه بسته یا ال-رینگ بهصورت دولایه تولید میشود تا محافظت بیشتری در برابر ضربه و اشعه ماوراء بنفش خورشید داشته باشد.
عموماً بشکه های دهانه باز تنوع بیشتری در ظرفیت و حجمشان دارند. بشکههای دهانه بسته معمولا در گنجایش بالا یعنی 220 لیتری عرضه میشوند. برای ذخیره مایعات در حجم پایینتر معمولا از گالن 60 لیتری استفاده میشود.
اقسام بشکه از نظر جنس بدنه
بشکهها متناسب با مورد استفاده از جنس متفاوتی ساخته میشوند. هنگام خرید باید به این نکتهی بسیار مهم توجه کرد.
1.بشکه صنعتی مخصوص مواد غذایی
بشکههای مخصوص مواد غذایی که به آنها فودگرید Food Grade نیز میگویند از مواد بازیافتی تولید نمیشوند. در این نوع از بشکه های صنعتی، به دلیل وجود استانداردهای خاص و پروانه بهداشتی، میتوانید هرگونه مواد غذایی را جابجا کنید. با این بشکه صنعتی حتی میتوانید آب شرب هم نگهداری و جابجا کنید بدون اینکه کوچکترین تغییری در کیفیت و طعم آن ایجاد شود.
باید توجه داشته باشید که اگر بشکه فودگرید را برای مصارف دیگر مثل مواد شیمیایی استفاده کرده باشید دیگر برای ذخیره مواد غذایی مناسب نخواهند بود. در صورتی که بخواهید آنها را برای مواد غذایی استفاده کنید باید آنها را کاملا ضدعفونی کنید.
2.بشکه صنعتی مخصوص مواد شیمیایی
در بشکه مخصوص نگهداری مواد شیمیایی، هرگونه مواد اسیدی و خطرناکی که باید با احتیاط حمل شوند، قابل نگهداری است. مواد سازنده بشکه های پلاستیکی در مقابل مواد شیمیایی مقاوم هستند.
3.بشکه صنعتی مخصوص روغن های صنعتی
بشکه های مخصوص نگهداری روغن صنعتی نیز در صنایع مربوط به خود کاربرد دارند. انواع روغن صنعتی در این بشکه ها قابل نگهداری و حملونقل هستند. با توجه به مطالب ذکر شده، برای خرید بشکه پلاستیکی با توجه به نیاز خود، میتوانید از مراکز تولید و فروش بشکههای پلاستیکی اقدام به خرید کنید.
از کدام نوع برای نگهداری و حمل مواد غذایی استفاده کنیم
ازآنجا که مواد غذایی در مقابل آفتاب، رطوبت و گرما بسیار آسیب پذیر است در حفظ و حمل و نقل آن باید بسیار دقت کرد. بشکه پلاستیکی یکی از بهترین و مناسب ترین گزینه های موجود برای این کار به شمار می رود.
در طی ساخت انواع بشکه پلی اتیلن به ارتفاع، وزن، قطر، نفوذناپذیری و … به دقت پرداخته می شود و مطابق استاندارد های لازم بررسی و آزمایش می شوند. اما آیا همه بشکه های پلاستیکی برای نگهداری مواد غذایی مناسب اند؟
پیشنهاد ما استفاده از بشکه های پلاستیکی به رنگ آبی است. چراکه رنگ آبی استاندارد صنعتی برای بشکه های فود گرید food grade است.
پلاستیک H D P E اچ دی پی ای یا همان پلی اتیلن با چگالی بالا به رنگ آبی در برابر اشعه های مضر خورشید مثل اشعه ماوراء بنفش بسیار مقاوم اند.
توجه کنید که بشکه ها در رنگ های دیگر نیز تولید می شوند اما لزوماً برای نگهداری مواد غذایی مناسب نیستند و ممکن است حاوی مواد سمی باشد.
نکته دیگری که باید به آن توجه کنید آن است که بشکه های مخصوص مواد غذایی را از کارخانه هایی تهیه کنید که با کسب مجوز بهداشت فعالیت می کنند. در ایران تنها چهار یا پنج کارخانه با این شرایط وجود دارد.
مقایسه انواع بشکه پلاستیکی، فلزی و فیبری
تمامی بشکه های ذکر شده بسیار مقاوم و مستحکم اند. اما معمولاً دوام بشکههای پلاستیکی بیشتر است. معمولاً بشکه های فیبری از دو نوع دیگر سبک تر و حتی گاهاً ارزان تر است، اما از آن جا که کاربرد زیادی ندارد بشکه های پلاستیکی عموماً پرطرفدارتر اند. بشکههای فیبری را معمولا در فروشگاهها یا عطاریها برای ارائه انواع پودر، غلات یا گیاهان دارویی میبینید. اما در صنایع امروزه معمولا از بشکه فلزی یا بشکه پلاستیکی استفاده میشود.
ممکن است برای شما هم سؤال باشد که بشکه پلاستیکی یا بشکه فلزی کدام بهتر هستند. بشکههای پلاستیکی از انواع فلزی بسیار سبک ترند و حمل ونقل آن ها راحت تر است. از طرفی قیمت انواع بشکه پلاستیکی از بشکه های فلزی ارزان تر است و استفاده از آن مقرون به صرفه تر به نظر میرسد.
برخی مواد را تنها می توان در بشکههای پلاستیکی نگهداری کرد. برای مثال مواد خورنده عموماً با بشکههای فولادی سازگاری ندارند و نباید در این نوع بشکه ها نگهداری شوند و تنها راه نگهداری آن ها استفاده از بشکه های پلاستیکی است.
همچنین مواد غذایی بسیار آسیب پذیرند و نگهداری و حمل آن در بشکههای فلزی امکانپذیر نیست. برای حمل و نگهداری مواد غذایی تنها می توان از بشکه های پلاستیکی به رنگ آبی استفاده کرد که هم غیرسمی است و هم می تواند از مواد غذایی به خوبی مراقبت کند.
بشکه های فلزی همچنین در مقابل خورندگی مقاومت چندانی ندارند و بهتر است برای نگهداری مواد خورنده نیز از بشکه های پلاستیکی استفاده کرد.
توجه کنید که هر دو نوع بشکه فلزی و پلاستیکی برای حمل مواد خطرناک دارای رتبه بندی سازمان ملل است و بسیار مناسب اند.
مقایسه انواع بشکه ها از لحاظ دهانه باز یا دهانه بسته بودن
هم بشکه های فلزی و هم بشکه های پلاستیکی را در دو نوع دهانه باز و دهانه بسته تهیه و تولید می شوند. تفاوت اصلی بشکه های دهانه باز و بشکه های دهانه بسته موادی است که در آن نگهداری می شود.
معمولاً از بشکه های دهانه باز برای نگهداری محصولات خشک مثل انواع پودرها استفاده می شود. این بشکه ها یک درب قابل جابجایی دارند که برای پر و خالی شدن بشکه بسیار مناسب اند و کار را راحت می کند. بشکه های دهانه بسته اما بیشتر برای نگهداری محصولات مایع مثل روغن استفاده می شود. گاهاً از این بشکه ها برای نگهداری مواد جامد نیز استفاده می شود.
بشکههای دهانه بسته از نظر ایمنی مناسبتر است و امنیت بیشتری در برابر نشت دارد معمولاً بشکههای دهانهباز متنوعترند اما بشکه های دهانه بسته محدودیت بیشتری دارند.
مقایسه انواع بشکه از نظر ظرفیت
بشکه ها با توجه با نیاز مصرف کنندگان در حجم های متفاوت تولید میشوند. بشکهها از چهل لیتر تا 220 لیتر به بازار ارائه میشوند. برای مثال یک بشکه نفت عموما حدود ۱۵۹ لیتر است. برای حجمهای بالاتر از مخازن فلزی یا پلی اتیلن استفاده میشود. برای خرید انواع بشکه ها، قبل از همه محاسبه کنید چه قدر ظرفیت نیاز دارید. بهتر است ظرفیت بشکه خریداری شده کمی بیشتر از حجم محصولی باشد که میخواهید در بشکه نگهداری کنید.
نکته دیگری که هنگام خرید و انتخاب حجم بشکه های پلاستیکی باید مد نظر داشته باشید چگالی محصول است. مطمئنا در یک بشکه 220 لیتری 220 لیتر مایع غلیظ مثل گریس یا عسل جای نمیگیرد.
حجم بشکه های پلاستیکی تولیدشده در شرکت پارتپارسوین از 10 لیتر تا 220 لیتر را شامل میشود. پارتپارسوین علاوه بر این مخازن با حجمهای بالاتر مثل 500 و 1000 و بالاتر را نیز تولید میکند.
حجم بشکه های پلاستیکی پارت پارس وین محدود به این موارد نیست. شما میتوانید با توجه به نوع محصول خود قالب اختصاصی با لوگوی شرکت خود سفارش دهید. در اینصورت قالب مناسب محصول شما طراحی میشود که در نتیجه مشکل پرتی و فضای خالی بشکه بهخاطر فیکس کردن وزن بستهبندی حل میشود.
برای دریافت هرگونه مشاوره و یا ثبت سفارش همین الان میتوانید با شمارههای داخل سایت تماس بگیرید.
توصیه های ایمنی در نگه داری انواع بشکه ها
بهتر است بشکه های فلزی را با در نظر گرفتن انبساط گرمایی مایع درون آن پر کنید و از کامل پر کردن آن اجتناب کنید
تا حد امکان از وسیله نقلیه مسقف برای حمل و نقل بشکه ها استفاده کنید
از نگه داری بشکه های فلزی در فضای باز و مرطوب خود داری کنید چون ممکن است زنگ بزند.
به حد اکثر زمانی که میتوانید مواد را در بشکه نگه داری کنید توجه کنید. برای مثال بشکه های فلزی بدون رنگ داخل تا ۱۵ روز ظرفیت زمانی دارد.
برای حمل بشکه های دهانه بسته به محکم بودن کمربند بشکه توجه کامل داشته باشید.
خرید انواع بشکه
در این مقاله انواع بشکه را بررسی کردیم. همانطور که گفتیم امروزه بخاطر ویژگیهای بشکههای پلاستیکی و فلزی بیشتر از این دو نوع بشکه استفاده میشود. همچنین نکاتی که برای خرید بشکه باید مدنظر داشته باشید را مرور کردیم.
از آنجا که معمولا خرید بشکه در تیراژ بالا انجام میشود باید توجه به نوع بشکه و شرکتی که از آن خرید میکنید داشته باشید.
در خرید و سفارش انواع بشکهها دقت داشته باشید کارخانه تولیدی دارای پروانه بهداشت باشد. خصوصا اگر قصد دارید مواد غذایی یا دارویی را نگه داری کنید.
شرکت پارت پارس وین تولیدکننده بشکه پلاستیکی است که انواع بشکه با بالاترین تیراژ در زمان کم و بهترین کیفیت و قیمت در اختیار مشتریان خود قرار می دهد.
این شرکت قادر است سفارش مشتری را در زمان کم، مثلا 3۰۰۰ عدد در مدت ۴۸ ساعت را در اختیار مشتری قرار دهد.
این شرکت همچنین با تمرکز بیشتر بر کیفیت درب محصول، کیفیت بیشتری را در مقایسه با سایر کارخانه های تولید کننده ارائه می دهد.
علاوه بر این پارتپارسوین بشکههای مکعبی را برای صرفهجویی در فضا و هزینههای دپو و حملونقل ثبت اختراع و تولید کرده است.
برای دریافت مشاوره یا خرید میتوانید با شمارههای داخل سایت تماس بگیرید.
همچنین پارتپارسوین آماده همکاری با شما بهعنوان نمایندگی میباشد.
سؤالات متداول
هر دو بشکه دارای نشان فودگرید هستند اما برای نگهداری مایعات و موادغذایی گزینه بهتر است از بشکههای پلاستیکی استفاده کنید چون این نوع بشکهها از جنس پلی اتیلن بوده و دارای منافذ نیستند و احتمال زنگزدگی و رشد جلبک نیز در آنها وجود ندارد. نکته قابل توجه این که بشکههای مختص موادغذایی وجود دارند که دارای مجوز بهداشت هستند و میتوانید آنها را از کارخانههای معتبر تهیه کنید.
بله، میتوانید بشکه در سایز دلخواه با ویژگیهایی چون ضخامت مورد نیاز در کف، دیواره و درب محصول سفارش دهید.
در سایزهای 20، 35 و 65 لیتری موجود هستند.
بدون دیدگاه